Ο θυμός μιας αυτοκρατορίας


Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ  
                                 2 Μαΐ 2014
...Odhin ante portas...

O Οντίν και o Θορ επιχειρούν να "σκαρφαλώσουν" στον Όλυμπο

...και οι Γερμανοί βάρβαροι επιχειρούν να κάψουν τα "πλοία" των Ελλήνων.

Η θεομαχία του Ragnarok τώρα ξεκινάει.
Ο Τραϊανός υπήρξε ο πιο χαρισματικός αυτοκράτορας της αρχαίας εποχής ...Ο αυτοκράτορας, ο οποίος έδωσε στη Ρώμη την απόλυτη "λάμψη" της. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ποτέ δεν θα ξαναγινόταν τόσο μεγάλη όσο ήταν επί Τραϊανού. Ποτέ δεν θα γινόταν τόσο ευτυχής όσο ήταν επί Τραϊανού ...Τα πιο οργανωμένα 6,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της εποχής της ...6,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καλά "φωτισμένης" έκτασης μέσα σε έναν "κατασκότεινο" βαρβαρικό περίγυρο ...Μια αυτοκρατορία, η οποία ξεκινούσε από τη Σκοτία και έφτανε μέχρι τη Βαβυλώνα ...Από τη Δακία και έφτανε μέχρι τη σημερινή Σομαλία ...Από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κασπία Θάλασσα.
Εδώ όμως αρχίζουν κάποια περίεργα πράγματα.... Ο τρόπος ανάπτυξης τής αυτοκρατορίας του - ακόμα και στην απόλυτη ισχύ του - ήταν λίγο περίεργος ...Η Ρώμη προς την πλευρά τής Ανατολής είχε συμφέροντα μέχρι τον Περσικό Κόλπο - και άρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά - και δεν την ενδιέφερε η κατάκτηση πολύ πιο κοντά, και άρα "πίσω" από τις Άλπεις; ...Ο Τραϊανός πολέμησε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη και πέθανε στην εκστρατεία κατά των Πάρθων και δεν ενδιαφέρθηκε για την κατάκτηση της περιοχής πέρα από τον Ρήνο; ...Πολέμησε σε μέρη και τοποθεσίες που δεν γνώριζε και αγνόησε τα μέρη που γνώριζε, εφόσον, πριν γίνει αυτοκράτορας, ήταν Διοικητής του Ρωμαϊκού Στρατού του Ρήνου; ..."Germanicus" ήταν ένας από τους αυτοκρατορικούς του τίτλους.
Τι συνέβη και έχουμε αυτό το παράξενο φαινόμενο; Γιατί σε πλήρη ισχύ, ως αυτοκράτορας, δεν πήγε να "διευθετήσει" τα πράγματα άπαξ και δια παντώς και να κατακτήσει τα γερμανικά φύλα; ...Να τα καταστρέψει και να απαλλάξει τη Ρώμη από έναν μόνιμο εχθρό ...Έναν εχθρό, ο οποίος μονίμως την απειλούσε; Γιατί δεν έκανε επίθεση στους χώρους τους οποίους γνώριζε και κάποτε πολεμούσε; ...Περίπατο θα έκανε μέχρι τη Βαλτική. Δεν το έκανε, γιατί απλούστατα δεν ήταν αυτός ο στόχος του. Ο Τραϊανός δεν "κατακτούσε" χώρους, απλά και μόνον επειδή μπορούσε. Ο Τραϊανός "γέμιζε" έναν χώρο, του οποίου το "σχέδιό" ήταν ήδη υπαρκτό ..."Χρωμάτιζε" ένα "σχέδιο", το οποίο το είχαν "ιχνογραφήσει" οι Έλληνες. Ο χώρος πέρα από τον Ρήνο απλά δεν υπήρχε σε αυτό το "σχέδιο". Δεν είχαν πάει εκεί οι Έλληνες και ως εκ τούτου δεν ενδιέφερε τον αυτοκράτορα της Ρώμης.
Ο Τραϊανός στην πραγματικότητα έκανε ενιαίο τον πολιτισμένο κόσμο εκείνης της εποχής ...Τον γνωστό κόσμο της εποχής του ...Τον ελληνικό κόσμο με το συγκεκριμένο πολιτισμικό και κοινωνικό μοντέλο λειτουργίας.
Τι έκανε; ...Ένωσε αυτό, το οποίο η Ρώμη "κληρονόμησε" από τον Αλέξανδρο στην Ανατολή με αυτό, το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες άποικοι στη Δύση. Κληρονόμησε χώρο και διοίκηση στην Ανατολή, όπου υπήρχαν έτοιμα, και "μεταφύτεψε" το ίδιο μοντέλο εκεί όπου αυτά δεν υπήρχαν, κατακτώντας χώρο στη Δύση ...Χώρο όμως, που του "υποδείκνυαν" οι διάσπαρτες αποικίες των Ελλήνων.... http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/05/o-thymos-mias-autokratorias.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .