ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ....ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ.....???

Ριζικές αλλαγές στον τομέα του ελαιολάδου ετοιμάζει η Ε.Ε

 Ριζικές αλλαγές στον τομέα του ελαιολάδου ετοιμάζει η Ε.Ε

Ριζικές αλλαγές στον τομέα του ελαιολάδου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους παραγωγούς.
Τα μεγάλα αποθέματα κάνουν πιο προβληματική την κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και το σενάριο της εκρίζωσης (όπως έγινε στα αμπέλια) προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή.
Το μέτρο αυτό απορρίφθηκε ως αναποτελεσματικό για τον τομέα του ελαιολάδου, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους λιγότερο κερδοφόρους ελαιώνες είναι και οι πλέον εκτεταμένοι. Και ενώ στην Ευρώπη και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες εμφανίζεται έντονη κινητικότητα, στην Ελλάδα πολιτικοί και συνεταιριστές δείχνουν να περιμένουν απλώς… τις αποφάσεις με την ελπίδα ότι θα είναι συμβατές με τα συμφέροντα των παραγωγών της χώρας.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκε από τον επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος πριν από λίγες ημέρες, σε υπουργούς από τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η
Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
Και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου, θα συμφωνηθούν συγκεκριμένες αλλαγές. Ο κ. Τσιόλος είπε ότι το σχέδιο εκπονήθηκε για να δώσει ώθηση στον τομέα, αν και αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με την πώληση του προϊόντος, δείχνει σημαντικές δυνατότητες κατανάλωσης στην Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής.
Η πρόταση συντάχθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τον κλάδο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν συσσωρευτεί τεράστια πλεονάσματα ελαιολάδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παρέμβει ενισχύοντας την ιδιωτική αποθεματοποίηση -τρεις φορές σε επτά μήνες-, αλλά οι τιμές παρέμειναν παγωμένες.
Το πρόγραμμα έχει μέχρι στιγμής συναντήσει γενικά θετική αντίδραση, αν και στην Ισπανία κάποιοι επέκριναν την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων για την παροχή άμεσης βοήθειας.
Στις αλλαγές που τίθενται για συζήτηση με το σχέδιο δράσης, προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου για την οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη βασικά χαρακτηριστικά.
Προς συζήτηση με βάση το σχέδιο, θα τεθούν:
- Μέτρα για την προώθηση της ποιότητας μέσω αποτελεσματικότερων τρόπων για να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι απάτες, όπως είναι η καθιέρωση αυστηρότερων και πιο συχνών ελέγχων.
- Οικονομικά κίνητρα για τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη με μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.
- Η ενίσχυση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) με την αποδοχή σε αυτό χωρών όπου το ελαιόλαδο δεν παράγεται αλλά καταναλώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .