ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΩΝ...ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ  ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ... ΑΕΠΙ και ΑΘΗΝΑ,GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ.
ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΤ ΤΟΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ @@  Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ.  ΠΑΝΤΑ υπό την εποπτεία του ΟΠΙ (Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας)...ΟΛΟΙ ΖΗΤΑΝΕ.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, από το 2010 και μετά την 15/5/2010, ημερομηνία που το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε αμετάκλητα ότι υφίσταται υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων εκ μέρους των ξενοδόχων και για την χρήση της τηλεόρασης που έχουμε στα δωμάτια, έγινε αποδέκτης σοβαρότατων καταγγελιών και παραπόνων των ξενοδόχων για έγερση εξωπραγματικών απαιτήσεων εκ μέρους των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) κατά των Ελληνικών ξενοδοχείων.
Το Ξ.Ε.Ε. ζήτησε την προστασία και παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου (Νόμος 2121/1993), το οποίο είναι μονομερώς και σκανδαλωδώς ευνοϊκό υπέρ των οργανισμών και συγχρόνως επιβαρυντικό για τους χρήστες και τους επαγγελματίες. Μετά από παραστάσεις του ΞΕΕ από το 2010 ο κύριος Υπουργός δεσμεύτηκε για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Συγχρόονως ξεκινήσαμε και ένα κύκλο διαπραγματεύσεων με τους οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης .
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΞΕΕ και των Ο.Σ.Δ (ΑΕΠΙ, ΑΘΗΝΑ και την Κοινοπραξία Ερατώ, Διόνυσος, Απόλλων και GRAMMO) ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2010, υπό την εποπτεία αρχικώς του ΟΠΙ (Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και στην συνέχεια απευθείας με τους εκπροσώπους των οργανισμών.
ΟΙ συνομιλίες του ΞΕΕ με τους ΟΣΔ κατέληξαν σε συμφωνία από τον Απρίλιο του 2011, με τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, την ΑΕΠΙ και την ΑΘΗΝΑ. Την 15η Νοεμβρίου 2011 κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουμε, με τους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων δηλαδή την Κοινοπραξία Ερατώ, Διόνυσος, Απόλλων και GRAMMO. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που εκπροσωπούν της απαιτήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΡΤ.
Οι δύο αυτοί οργανισμοί (ΑΕΠΙ και ΑΘΗΝΑ) που ουσιαστικά εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών δικαιωμάτων και η ομάδα των συγγενικών (GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ) που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων έχουν συμφωνήσει με το ΞΕΕ υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας που προβλέπουν σταθερές τιμές για την επόμενη τριετία και πρόνοια για τη διευθέτηση των δικαστικών αντιδικιών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και κυρίως αμνηστία για τους ξενοδόχους, όσοι δεν έχουν πληρώσει για τα προηγούμενα χρόνια . Όσοι ξενοδόχοι αποδεχτούν, έως τα τέλη του έτους ,31 Δεκεμβρίου 2011, τους όρους του μνημονίου μπορούν να επωφεληθούν από τις συμφωνίες και να μην έχουν τον κίνδυνο άλλων υποχρεώσεων για καταβολή δικαιωμάτων στους συγκεκριμένους οργανισμούς ή νομικών επιπτώσεων ή αναδρομικών.
Τα συμφωνηθέντα τιμολόγια με τον Ο.Σ.Δ. ΑΘΗΝΑ είναι :
ΤΙΜΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ
Κατηγορία
επίσημο
Τιμολόγιο ΑΘΗΝΑ
Ισχύον συμφωνηθέν τιμολόγιο
ΑΘΗΝΑ-ΞΕΕ για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας
συνεχούς
εποχικής
συνεχούς
εποχικής
5*
21,42
16,06
9
5,40
4*
19,07
14,30
8,5
5,10
3*
17,02
12,76
6
3,60
2*
17,02
12,76
5
3
1*
17,02
12,76
4
2,40
Τα τιμολόγια για την ΑΕΠΙ είναι:
ΤΙΜΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ
Κατηγορία
Τιμολόγιο ΑΕΠΙ

συνεχούς
Εποχικής
σύμφωνα με τις μέρες λειτουργίας βάση του Βιβλίου πόρτας του Ξενοδοχείου
5*
4,38 €
0,0120 ανά ημέρα
4*
4,38 €
0,0120 ανά ημέρα
3*
3,25 €
0,0089 ανά ημέρα
2*
2,66 €
0,0073 ανά ημέρα
1*
2,66 €
0,0073 ανά ημέρα

Τα συμφωνηθέντα τιμολόγια με GRAMMO-ΑΠΟΛΛΩΝ-ΕΡΑΤΩ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ είναι:
ΤΙΜΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ : 

Κατηγορία
Επίσημο
Τιμολόγιο Ο.Σ.Δ. «Διόνυσος», «Απόλλων», «Ερατώ», «GRAMMO».

Ισχύον συμφωνηθέν τιμολόγιο
Ο.Σ.Δ. «Διόνυσος», «Απόλλων», «Ερατώ», «GRAMMO».
-ΞΕΕ για τα ξενοδοχεία
Συνεχούς λειτουργίας
συνεχούς
εποχικής
5*
73 ευρώ
14 €
8,40 €
4*
65,70 ευρώ
13,22 €
7,93 €
3*
36,50 ευρώ
9,93 €
5,60 €
2*
25,55 ευρώ
7,78 €
4,67 €
1*
18,25 ευρώ
6,22 €
3,73 €

Πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της τηλεόρασης εφόσον δεν χορηγούν νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί μπορούν να κινήσουν ακόμη και αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν σύμφωνα με τον νόμο ακόμα και το διπλάσιο του επίσημου τιμολογίου τους.
Είναι δεδομένο ότι τα ξενοδοχεία της χώρας βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία που πασχίζουν για την οικονομική τους επιβίωση και επομένως :
  • Το βάρος για τα Ελληνικά ξενοδοχεία της υποχρέωσης καταβολής αμοιβών για         πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΞΕΕ και ΟΣΔ, εξακολουθεί στην συγκεκριμένη συγκυρία και με βάση την πραγματική συνεισφορά της τηλεόρασης στο ξενοδοχειακό προϊόν και μάρκετινγκ, να είναι υψηλότατο.
  • Τα Ελληνικά ξενοδοχεία δεν μπορούν να αποτελούν τον εύκολο στόχο κάθε υφιστάμενου αλλά κυρίως νεοεμφανιζόμενου οργανισμού διεκδίκησης δικαιωμάτων, ημεδαπού ή αλλοδαπού, που δήθεν εκπροσωπεί χωρίς, κανένα τεκμήριο ή απόδειξη, δικαιούχους πνευματικών ή συγγενικών έργων και ο οποίος απαιτεί να πληρωθεί χωρίς να υποχρεούται να τεκμηριώσει σε κανέναν το πιθανό όφελος των χρηστών από τα έργα του για τα οποία απαιτεί να πληρωθεί συνήθως και πολύ ακριβά.
Γι’ αυτούς τους λόγους εμείς, ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, παρόλο που με υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουμε διεξάγει, επίπονες διαπραγματεύσεις με όλους τους εκπροσώπους ΟΣΔ, που διήρκεσαν 17 μήνες και κατέληξαν στην υπογραφή μνημονίων, αναμένουμε ακόμη από τον υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, την πολλές φορές προαναγγελθείσα, από τον ίδιο, νομοθετική παρέμβαση για άμεση τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και οριοθέτηση των απαιτήσεων των οργανισμών, καθώς και του αριθμού αυτών, ώστε να σταματήσουν να εμφανίζονται κάθε τόσο και νέοι δικαιούχοι.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Γεώργιος Αλεξάνδρου Τσακίρης
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΞΕΕ

Στην ιστοσελίδα του Ξ.Ε.Ε. www.grhotels.gr στην επιχειρηματική ενημέρωση, έχουμε αναρτήσει κάτω από τον τίτλο πνευματικά-συγγενικά δικαιώματα:
  1. Μνημόνιο με την ΑΕΠΙ
  2. Μνημόνιο με την ΑΘΗΝΑ και δήλωση προσχώρησης
  3. Μνημόνιο για τα Συγγενικά (GRAMMO-ΑΠΟΛΛΩΝ-ΕΡΑΤΩ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ) και δήλωση προσχώρησης. Λόγω του σύνθετου σχήματος εκπροσώπησης των ΟΣΔ Συγγενικών Δικαιωμάτων, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τους κατά τόπους εκπροσώπους των οργανισμών, λίστα των οποίων σύντομα θα αναρτηθεί στο site του ΞΕΕ, μόλις μας κοινοποιηθεί.
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 – 105 64 ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 213 2169900 – FAX: 210 3225449
e-mail: info@grhotels.gr
www.grhotels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .