Η λίστα με τους δήμους που οργανώνουν αντίσταση κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ.

  Άλλοι δήμοι θα λειτουργήσουν ακτιβιστικά, όπως ο Δήμος Νέας Ιωνίας, και άλλοι με νομικά μέσα.

Θα προσθέτουμε κάθε Δήμο που εντάσσεται στο κύμα διαμαρτυρίας, ώστε να επικοινωνούν οι δημότες με τον δήμο στον οποίο ανήκουν και να ζητούν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής στην αντίσταση κατά του χαρατσιού είτε με ακτιβιστικές προθέσεις, είτε με νομικά μέσα έχουν μπει οι Δήμοι:
Νέας Ιωνίας  (από εδώ ξεκίνησε  η μεγάλη κοινωνική αντίσταση)
Ελληνικού
Σαρωνικού

Περιστερίου και Βύρωνα (Εξώδικα και προσφυγές κατά της ΔΕΗ και νομική κάλυψη των δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν)
Νίκαιας
Αμαρουσίου
Κορυδαλλού και Ιλίου
Ρέντη
Πειραιά


Ο εύπορος Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού,  κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το «πάγωμα» της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς διαπιστώθηκαν πολλά λάθη στον υπολογισμό του τέλους.

Αγίας ΒαρβάραςΟ δήμος Αγίας Βαρβάρας δηλώνει ότι θα «σταθεί αλληλέγγυος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν για αντικειμενικά αποδεικνυόμενους λόγους» ενώ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του τέλους ως αντισυνταγματικού. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Αλεξανδρούπολης

Εξώδικο προς τη ΔΕΗ κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ε. Λαμπάκης, για το χαράτσι, με το οποίο καθιστά υπεύθυνη τη ΔΕΗ για οτιδήποτε συμβεί στους δημότες λόγω της διακοπής, καλώντας τη διοίκηση να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί «με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες μου προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια».

Αμπελόκηπων - Μενεμένης

Την κατάργηση του ειδικού τέλους ζητά το Δ.Σ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ δημιούργησε ομάδα νομικής βοήθειας στα τηλέφωνα 2310 729618, 2310 729608, 2310 729602.

Βύρωνα

Εξώδικο κατά της ΔΕΗ έστειλε και ο δήμος Βύρωνα δηλώνοντας παράσταση στην προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο ΣτΕ.

Γαλατσίου

Δωρεάν νομική υποστήριξη για το ειδικό τέλος αποφάσισε να παρέχει στους δημότες του ο δήμος Γαλατσίου, ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου κ. Τσίρου. Έτσι ο δήμος ανοίγει τις πόρτες του κάθε Τρίτη και Πέμπτη (12-4μμ) προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ηρακλείου Κρήτης

Ύστερα από παρέμβαση των Πολιτών κατά του Χρέους και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει «όσους δημότες, για αντικειμενικούς λόγους, επιλέγουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος» προκειμένου «ν’ αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ιλίου

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δ.Σ. Ιλίου να στηρίξει όσους αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιλίου: «Θα κάνω εθελοντική ομάδα για να επανασυνδέω το ρεύμα. Δεν μπορώ να δώσω αυτήν την εντολή σε μια υπηρεσία του δήμου γιατί είναι παράνομο, ωστόσο μπορώ να το πω σε έναν εθελοντή να το κάνει».

Κορυδαλλού

Το Δ.Σ. Κορυδαλλού ομόφωνα αποφάσισε να σταθούν «αρωγοί σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του ειδικού τέλους και για αντικειμενικούς λόγους επιλέγουν με δική τους ευθύνη να μην το πληρώσουν». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η νομική υποστήριξη των δημοτών από τη νομική υπηρεσία του Δήμου και ομάδα δικηγόρων- μελών του ΔΣΠ στα τηλέφωνα 210-4990703 και 210-4990705 (εργάσιμες ημέρες).

Λαμίας - Κοτρωνιά

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο να δηλώσει την αντίθεσή του στο χαράτσι της ΔΕΗ, ύστερα από πρόταση του Β. Κυριακάκη, δημοτικού συμβούλου με την Παρέμβαση Πολιτών. Μάλιστα ο δήμος θα στείλει εξώδικο ζητώντας την αναστολή της είσπραξης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ. Ο δήμαρχος, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει συνεργεία επανασύνδεσης του ρεύματος.

Λαυρεωτικής

Το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής ομόφωνα αποφάσισε να «σταθεί δίπλα στους δημότες του καλώντας τους ν’ αρνηθούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος», ενώ επιφυλάσσεται «μετά την 3η Δεκεμβρίου 2011, οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της νομιμότητας ή μη της είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ, να προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις προκειμένου να διασφαλίσει τους δημότες του».

Λυκόβρυσης - Πεύκης

«Άδικο και αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζει το χαράτσι ο δήμαρχος Λυκόβρυσης -Πεύκης κ. Δ. Φωκιανός, ο οποίος θα θέσει το θέμα την ερχόμενη βδομάδα στο Δ.Σ. προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν.

Μαρκόπουλου

Παρότι ασκεί έντονη κριτική στις πρωτοβουλίες των δήμων ενάντια στο χαράτσι χαρακτηρίζοντάς τες «νομικά αστήρικτες, πρακτικά μη εφαρμόσιμες και σε ορισμένες περιπτώσεις καταφανώς πρόχειρες», ο δήμος Μαρκόπουλου απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα, ενώ υπογράμμισαν ότι «ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, που θα εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στις οικίες αυτών, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων».

Μεσολογγίου

Να στηρίξει τους κατοίκους της πόλης που δεν δύνανται να καταβάλλουν το ειδικό τέλος αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Για το λόγο αυτό στελεχώθηκε γραφείο στη Διεύθυνση Πρόνοιας του δήμου (Ελ. Βενιζέλου 1) που λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ώρες, ενώ ο δήμος δεσμεύτηκε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου κανένα σπίτι μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Νέας Σμύρνης

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου προκειμένου να οργανωθούν οι ενέργειες του δήμου για την υπεράσπιση όλων όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο χαράτσι. Παράλληλα, μ’ επιστολή του, καλεί την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) να διοργανώσουν «πανελλαδική δράση της Αυτοδιοίκησης στο θέμα που απασχολεί τους πολίτες όλων των δήμων της χώρας».

Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη

Τη συμπαράστασή του στους δημότες που πλήττονται από το άδικο χαράτσι μέσω της είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ αποφάσισε με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη. Για το λόγο αυτό ο δήμος σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά διοργανώνει συζήτηση για περισσότερες οδηγίες μη καταβολής του τέλους τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 5μμ στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10). Στο ισόγειο του Δήμου λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών.

Πάτρας

Τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ κ. Μυλωνά επισκέφθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ζητώντας από τη διοίκηση να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια παρέμβασης από την πλευρά του». Πάντως «σε κάθε περίπτωση θα σταθεί αλληλέγγυος στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση δημότες του και θα διερευνήσει τρόπους στήριξής τους».


Χαϊδαρίου

Με πλειοψηφία 22 υπέρ και 10 κατά το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε «να σταθεί αρωγός σε όσους ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με γνώμονα αποκλειστικά τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια». Παράλληλα θα παρέχει νομική προστασία σε όσους χαϊδαριώτες πολίτες δεν καταβάλλουν το τέλος των ακινήτων.

Χαλκίδας

Εκατό περίπου δημότες βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας ζητώντας από το δήμο να πάρει θέση ενάντια στο χαράτσι, το οποίο και έκανε. Μάλιστα ήδη ο δήμαρχος κ. Ζεμπίλης κοινοποίησε εξώδικο με το οποίο καθιστά υπεύθυνη τη ΔΕΗ αν κόψει το ρεύμα στους κατοίκους του δήμου και θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.



=================================================================
Ομάδες πολιτών, Δήμοι και χωριά που λένε ΟΧΙ στο χαράτσι:

Πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής εναντίον του χαρατσιού. Όσοι έχετε ακίνητο στη Νέα Ιωνία, διαβάστε τις οδηγίες΄πληρωμής του λογαριασμού ΧΩΡΙΣ το χαράτσι  και μετά επικοινωνήστε με την αρμόδια επιτροπή του Δήμου για να δώσετε τα στοιχεία σας. http://agiovasilema.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html

ΑΛΛΟΙ 3 ΔΗΜΟΙ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ : http://agiovasilema.blogspot.com/2011/11/3.html

Κάλεσμα για οργάνωση των πολιτών της Λαμίας http://agiovasilema.blogspot.com/2011/11/blog-post_9615.html

Ανθήλη, το Γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στο παράνομο χαράτσι : http://agiovasilema.blogspot.com/2011/11/blog-post_03.html

Το άρθρο για τους 7 δήμους που δημιουργούν μέχρι στιγμής πυρήνα αντίδρασης : http://agiovasilema.blogspot.com/2011/11/blog-post_5246.html

Για το δήμο Ρέντη:
http://agiovasilema.blogspot.com/2011/11/blog-post_3301.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .