ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ!!! (ΑΜΗΝ)

O ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΠΛΕΟΝ.

(Και μόνο για όσους έλληνες  έστειλε στον οικονομικό "πνιγμό" πρέπει να σαπίσει στην φυλακή....)

Είπα μόνο το ένα τρίτο απ’ όσα ξέρω φέρεται να είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η βόμβα που έριξε την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ασφαλώς και δημιουργεί νέα δεδομένα. Και σίγουρα, αν το πολιτικό σύστημα δεν θέλει για άλλη μια φορά να φανεί ότι κουκουλώνει, επιβάλλεται μια νέα, ενδελεχής έρευνα για τον -πραγματικό- ρόλο και τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο σκάνδαλο της Siemens.


Η αποκάλυψη των επιστολών

που αντήλλαξαν ο Κ. Σημίτης με τον τότε υπουργό Μεταφορών Χ. Καστανίδη έδειξε περίτρανα αυτό που όλοι υποπτεύονταν μεν, αλλά δεν είχαν επαρκή στοιχεία προκειμένου να το τεκμηριώσουν:

• Ότι δηλαδή ο Κ. Σημίτης έκανε τότε, το 1996-1997, την επιλογή να μπλοκάρει μια ξεκάθαρη διαδικασία διαφάνειας για τις δημόσιες προμήθειες, την οποία πρότεινε ο Χ. Καστανίδης και ήταν άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αν θεσμοθετούνταν θα έβαζε ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξέλιξη του σκανδάλου της Siemens, ενός απ' τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα!

Προκύπτουν δηλαδή τεράστιες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν στη συνέχεια. Αν αυτό δεν γίνει, τότε ξεκάθαρα θα μπορεί να μιλά κάποιος για κουκούλωμα και συγκάλυψη! Πολύ δε περισσότερο όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Χ. Καστανίδης δήλωσε σε στενό κύκλο συνεργατών του ότι «είπα μόνο το ένα τρίτο απ' όσα ξέρω»!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε συγκεκριμένα, και έδωσε και στη δημοσιότητα και τη σχετική αλληλογραφία του με τον Κ. Σημίτη απ' το φθινόπωρο του 1996 έως και τον Αύγουστο του 1997, οπότε και παραιτήθηκε απ' τη θέση του υπουργού Μεταφορών, ότι:

• Επέμενε ήδη απ' το φθινόπωρο του 1996 στη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών του Δημοσίου, που θα ήλεγχε όλες τις συμβάσεις και προμήθειες του δημόσιου τομέα. Κάτι που αποτελούσε και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη προσωπικά.

• Αυτό, όπως τόνιζε από τότε ο Χ. Καστανίδης, θα συντελούσε στο να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, δηλαδή θα αποτελούσε ένα χτύπημα κατά της διαπλοκής.

• Ο Κ. Σημίτης στην αρχή είδε θετικά τη σχετική πρόταση. Ωστόσο στις αρχές του 1997, με επιστολή του προς τον Χ. Καστανίδη, την οποία κοινοποίησε και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο, έδειξε να αλλάζει άποψη και να διατυπώνει αμφιβολίες για τη συγκρότηση αυτής της αρχής, με το αιτιολογικό ότι... θα έβαζε γραφειοκρατικά εμπόδια και θα οδηγούσε σε χρονοβόρες διαδικασίες!

• Στη συνέχεια και απόντος του Χ. Καστανίδη (βρισκόταν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ) συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και απέρριψε την πρόταση για τη συγκρότηση αυτής της ανεξάρτητης αρχής, με τη δικαιολογία ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές!

• Με νέα επιστολή του, μετά την επιστροφή του απ' την Αμερική, ο Χ. Καστανίδης επεσήμαινε ότι αυτή η απόφαση ήταν σαφώς εσφαλμένη. Και πρότεινε τη συγκρότηση αυτής της αρχής έστω για να ελέγχει μόνο τις προμήθειες και συμβάσεις του δικού του υπουργείου (Μεταφορών).

• Και αυτήν την πρόταση την αρνήθηκε ο τότε πρωθυπουργός.

• Εμμέσως (δηλαδή διά της σιωπής και... της μη απάντησης) απέρριψε επίσης και την εναλλακτική πρόταση, δηλαδή οι συμβάσεις του ΟΤΕ να κριθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού!

- Στη συνέχεια και μέσω των ελεγχόμενων απ' την κυβέρνηση Σημίτη ΜΜΕ και δημοσιογράφων (δηλαδή της συντριπτικής τους πλειοψηφίας...) άρχισε μια εκστρατεία απαξίωσης του Χ. Καστανίδη, με διαρροές και δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στο έργο του υπουργείου του και άλλες αιτιάσεις...

- Ο Καστανίδης, αντιληφθείς το παιχνίδι που παιζόταν, με νέα επιστολή του στον Κ. Σημίτη, στις 30 Αυγούστου 1997, υπέβαλε την παραίτησή του.

- Ο Κ. Σημίτης διόρισε στη θέση του τον... κατάλληλο άνθρωπο, δηλαδή τον Τάσο Μαντέλη!

Ο Χ. Καστανίδης προέβη σ' αυτήν την πράξη, να δώσει δηλαδή στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε αποστείλει στον Κ. Σημίτη κατά το κρίσιμο διάστημα απ' το φθινόπωρο του 1996 μέχρι τον Αύγουστο του 1997, οπότε και οδηγήθηκε στην παραίτηση, μετά την επιστολή που απέστειλε ο Σημίτης στη Βουλή εν όψει της συζήτησης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπιζόταν τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με τη Siemens επί πρωθυπουργίας του, ασκούσε κριτική στις τότε προτάσεις Καστανίδη, και άφηνε και έμμεσους υπαινιγμούς εναντίον του. Έτσι, έπειτα από 15 χρόνια, δεν ήρθαν στο φως μόνο οι τότε επιστολές που παραπέμπουν σε ένα δυσώδες και διαπλεκόμενο παρασκήνιο.

Ήρθαν στο φως κυρίως οι ευθύνες Σημίτη στην εξέλιξη του μέγιστου σκανδάλου της Siemens.

Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση αυτών των ευθυνών του από Προανακριτική Επιτροπή, που θα είναι ένα νέο σκάνδαλο αν δεν συγκροτηθεί!

Έπειτα από 15 έτη...

«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της δημοκρατίας, αν τότε είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών. Οι συνέπειες υπήρξαν σκληρές. Δεν μίλησα επί 15 χρόνια. Αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να ενεργήσω, ως οφείλω», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης.

Ενώ η αντίδραση των άλλων κομμάτων και ειδικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν... βραδυφλεγής. Η ΝΔ έδειξε να αιφνιδιάζεται απ' τις δραματικές εξελίξεις. Αρχικά, διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κ. Τζαβάρα ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να μελετηθεί το περιεχόμενο των επιστολών. Αλλά αυτήν την πρόταση την απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος!

http://www.paron.gr/v3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .