Δικαστική εντολή για άνοιγμα λογαριασμών 40 στελεχών των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας Πολίτη

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκονται σαράντα στελέχη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας Πολίτη με αίτηση ανοίγματος των λογαρισμών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εντολή δόθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για εμπλοκή στο σκάνδαλο των μη πολιτικών προσώπων για τις συμβάσεις της Siemens τόσο για το C4I, όσο και για τα Patriot PAC-3. H τελευταία σύμβαση υπεγράφη το 1999 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, με το ελληνικό δημόσιο, για την προμήθεια των ηλεκτρονικών μερών του πυραυλικού συστήματος Patriot PAC-3 από την αμερικανική εταιρεία Raytheon. Επίσης η εφέτης ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα διέταξε έρευνα για τη συμβατότητα των Patriot με τον υπόλοιπο αμυντικό εξοπλισμό της χώρας μας ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και τυχόν ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η συμφωνία για την αγορά των Patriot είχε συναφθεί με απ' ευθείας ανάθεση με την αμερικανική εταιρεία Raytheon και η σύμβαση κατακυρώθηκε στις 31/12/98 προβλέποντας την αγορά 4 συστημάτων Patriot συν 2 με option, αξίας 1,4 δισ. δολαρίων. Πάντως για τη συμβατότητα το μόνο θέμα που είχε προκύψει ήταν η διασύνδεση των Patriot με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας μέσω Link 16 και το θέμα είχε λυθεί με την προμήθεια δύο τερματικών MIDS για ισάριθμα κέντρα διοίκησης ICC προσφέροντας περιβάλλον επικοινωνιών Link 16. Πέραν τούτου δεν είχε αναφερθεί κάποιο άλλο θέμα συμβατότητας ή διαλειτουργηκότητας μεταξύ των συστημάτων και του υπόλοιπου συστήματος της ελληνικής Αεράμυνας. Η SIEMENS είχε αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο για συκγεκριμένα απάρτια τηλεπικοινωνιών. Στο ζήτημα της προμήθειας των ηλεκτρονικών τμημάτων του Patriot, είχε αναφερθεί στην κατάθεση του ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ρ. Σίκατσεκ. «Επρόκειτο για την προμήθεια χρημάτων για κάποια σύμβαση σε σχέση με την κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων για τους πυραύλους Patriot. Συνολικά έπρεπε να παραδώσω 10 εκατομμύρια ευρώ και τα παρέδωσα με περίπλοκο τρόπο, καθώς νοίκιασα ένα διαμέρισμα ειδικά γι΄ αυτό», είχε καταθέσει.


Για το C4I
Επιπρόσθετα η ίδια ανακρίτρια ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 40 στελεχών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της σύμβασης για το C4I. Η απόφαση για την προμήθεια του συστήματος C4I είχε ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις τον Μάρτιο του 2003 σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έναντι του ποσού των 255 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία μετείχαν οι εταιρείες General Dynamics, ITT Technologies, Honeywell, IBM, NOKIA, Rafael, Elbit, ALTEC, Όμιλος Πουλιάδη, ΔΙΕΚΑΤ και Siemens, η οποία θα αναλάμβανε τον κρίσιμο τομέα της διασύνδεσης των επιμέρους συστημάτων. Την σύμβαση είχαν υπογράψει οι τότε υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .