Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΔΟΚΙΜΕΣ...ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ.





venzinadiko Άρση του πλαφόν στα καύσιμα, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την πολύωρη συνάντηση των βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντίνο Ρόβλια, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον λόγος για επιβολή ανώτατης τιμής, μετά και την αντιμετωπιση των κρουσμάτων αισχροκέρδειας σε ορισμένες περιοχές».  Σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε ο πρατηριούχος από την Καλλιθέα που είχε συλληφθεί χθες για μη τήρηση του πλαφόν στο κατάστημα του.
Αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου 2010, η επιβολή του μέτρου της ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) πετρελαιοειδών , μετά από πολύωρες συζητήσεις μεταξύ βενζινοπωλών και Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Σύμφωνα με το υπουργείο  «μετά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν και διενεργούνται, διαπιστώνεται ότι πλέον η αγορά λειτουργεί κανονικά και ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Συνεπώς, εκλείπει η ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου».
Ωστόσο το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επισημαίνει ότι: «όπως αυτές τις ημέρες, έτσι και στο μέλλον, δεν θα γίνουν δεκτές ούτε στα καύσιμα ούτε σε άλλο κλάδο της αγοράς αδικαιολόγητες αυξήσεις και κερδοσκοπικά φαινόμενα. Το εισόδημα του πολίτη θα προστατευθεί και όσοι κερδοσκοπούν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο νόμος δεν προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της εμπορίας υγρών καυσίμων και το αίτημα των πρατηριούχων για κάτι τέτοιο δεν ευσταθούσε ενώ σημείωσαν ότι το υπουργείο εξετάζει τη λήψη μέτρων που να λειτουργούν στην αγορά με αποτελεσματικότερο τρόπο από την επιβολή του πλαφόν όταν εντοπίζονται αρρυθμίες.

Η απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για άρση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων είναι το αίσιο αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η ΠΟΠΕΚ τις προηγούμενες ημέρες, επισημαίνει σε αποψινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.

«Η ηγεσία του Yπουργείου», προσθέτει, «αντελήφθη το δίκαιο των αιτημάτων μας και διαπίστωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το πλαφόν».
Απολογιστικά στοιχεία ελέγχων στα πρατήρια την Τετάρτη: Κανένας δεν πουλούσε πάνω από το πλαφόν
Κανένα από τα ελεγχόμενα πρατήρια δεν πουλούσε καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της ΥΠΕΑ την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο από τους ελέγχους σε 46 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειας Αττικής, σε περιπτώσεις 7 πρατηρίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (μη εγγραφή 1, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή 6) και επεβλήθησαν οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα). Οι τιμές και την Τετάρτη σε ένα μεγάλο αριθμό πρατηρίων βρίσκονταν χαμηλότερα του πλαφόν. Επίσης βρέθηκε και 1 πρατήριο κλειστό.

«Δύο δισ. ευρώ το λαθρεμπόριο καυσίμων»

Σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως - δηλαδή δύο φορές το ύψος του ποσού που δαπανούσε το ελληνικό κράτος για το λεγόμενο «δώρο των Χριστουγέννων», το οποίο περικόπηκε - ανέρχεται πλέον το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός γραμματέας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), Γιάννης Καπελέρης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, πραγματοποίησαν ελέγχους, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν κρούσματα λαθρεμπορίας στις περίπου 9.000 φορτώσεις βυτίων, που πραγματοποιήθηκαν προς Βουλγαρία, στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.
Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά τελεί εν αναμονή των στοιχείων που θα παράσχουν οι βουλγαρικές αρχές, ώστε κατόπιν συνδυασμού των συμπερασμάτων των υπηρεσιών των δύο χωρών, να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος (σ.σ. από περιπτώσεις του παρελθόντος διαπιστώθηκε ότι επιτήδειοι διοχετεύουν στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδή και βενζίνες, που έχουν αγοράσει αδασμολόγητα για εξαγωγές με προορισμό βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, οι ποσότητες αυτές, που φαίνεται ότι εξάγονται στα Βαλκάνια, με εικονικά δελτία εξαγωγών, στην πραγματικότητα δεν βγαίνουν ποτέ εκτός συνόρων: καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .