ΕΓΙΝΕ "ΑΘΑΝΑΤΗ" η Σιμόν Βέϊλ......H διασωθείσα του Αουσβιτς!!!


Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας η Σιμόν Βέϊλ

SIMON_VEILΗ Σίμον Βέϊλ, ευρωπαϊστής, φεμινίστρια, πολιτικός που η μοίρα της ήταν εξω απο τα συνηθισμένα, διασωθείσα του Αουσβιτς, έγινε μέλος της 40μελούς Γαλλικής Ακαδημίας την Πέμπτη, περιβλήθηκε την πράσινη αμφίεση της Ακαδημαϊκού, κι έγινε "Αθάνατη", παραλαμβάνοντας Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
επίσης το ξίφος του μέλους της Ακαδημίας. Η κ. Βέϊλ κατέλαβε την "χηρεύουσα" έδρα του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Μεσμέρ, την 13η, που όμως είναι κι αυτή που κάποτε κατείχε ο Ρακίνας. "Θα ήταν λοιπόν ευτυχής ο πατέρας μου, βλέποντας την κόρη του να κατέχει την έδρα του Ρακίνα", είπε συγκινμένη η 82χρονη πολιτικός .

"Ο πατέρας μου, που χάθηκε στο ναζιστικό κολαστήριο του Μπέργκεν Μπέλσεν λίγο πριν την Απελευθέρωση, τιμούσε τη γαλλική γλώσσα -η Ακαδημία φροντίζει και διαφυλάσσει την ομαλή εξέλιξή της-"είπε βουρκωμένη η κυρία Βέϊλ στον "ενθρονιστήριο" λόγο της.

Η κυρία Βέϊλ, υπουργός Υγείας και μετά Γυναικείων υποθέσεων στην κυβέρνηση Ζακ Σιράκ, επί της προεδρίας του Ζισκάρ ντ'Εστέν (1974-1981), έφθασε "οικογενειακώς" στο Αουσβιτς το 1944, 17 ετών, διασώθηκε δε χάρη στην "Γκαουλάϊτερ" του θαλάμου που την έκρυψε, όταν ήλθε η ώρα των ομαδικών μεταγωγών προς τους θαλάμους των αερίων...

Ως υπουργός, πέτυχε να υπερψηφιστεί ο νόμος "περί εθελούσιας διακοπής της κύησης", παρά τις ενδοπαραταξιακές πολλές αντιρρήσεις.

Για μία τετραετία μετά το 1979 θήτευσε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κι ως πρόεδρός του, ενώ θήτευσε και στο "Συνταγματικό Συμβούλιο" της Γαλλίας, από το 1998 έως το 2007, κατόπιν πρότασης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

-Πέντε γυναίκες έχουν έως σήμερα εισέλθει στη Γαλλική Ακαδημία. Η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, η ιστορικός Ελέν Καρέρ ντ' Ανκός, κι οι συγγραφείς Φλοράνς Ντελέ και Ασια Ντζεμπάρ. Εχει αποβιώσει στο μεταξύ η εκλεγείσα το 1980 Μαργκερίτ ντε Γιουρσενάρ.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
               A .G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .