ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την Αγγελική Σπανού,

Έταζαν όνομα στη FYROM, έπαιρναν ξενοδοχείο, οι Βρετανοί !

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την Αγγελική Σπανού, την οποία οφείλουμε να συγχαρούμε, για ακόμη μια φορά.
Σάλος στα Σκόπια, αμηχανία στην Αθήνα για τη συμφωνία των Συντηρητικών της Βρετανίας με τον Γκρούεφσκι.

Σάλο στα Σκόπια και ...αμηχανία στην Αθήνα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph” ότι μέλη του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία προωθούσαν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τη συμφωνία κατασκευής ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο κέντρο των Σκοπίων.
Κατά το δημοσίευμα, η συμφωνία συνήφθη το 2007 με τη βοήθεια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν όταν συναντήθηκε ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, το 2003, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΓΔΜ - Αγγλίας. Τους Κάμερον και Γκρούεφσκι έφεραν σε επαφή ο βοηθός του Κάμερον, Αντριου Φέλντμαν, και ο γνωστός σλαβομακεδόνας επιχειρηματίας Όρτσε Κάμτσεβ, επί χρόνια στενοί συνεργάτες λόγω των εταιρειών ένδυσης Orka (από την ΠΓΔΜ) και Jaymora (του κ. Φέλντμαν).
Ο Φέλντμαν, υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον επικεφαλής των Συντηρητικών, το 2007 κέρδισε το συμβόλαιο για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων, παρότι δεν είχε καμία εμπειρία στην κατασκευή και διεύθυνση ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συμφωνία για την κατασκευή του ξενοδοχείου έγινε με την υπόσχεση ότι η ΠΓΔΜ θα έχει την υποστήριξη του κόμματος των Συντηρητικών αναφορικά με την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Στον Λευκό Οίκο
Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Ντ. Κάμερον, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, ζήτησε από τους πολιτικούς των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ΠΓΔΜ.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο κέντρο των Σκοπίων δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2007 σε δύο εφημερίδες της ΠΓΔΜ αλλά και στους “Financial Times”. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είχαν την υποχρέωση να είναι ιδιοκτήτες 250 ξενοδοχείων τεσσάρων ή πέντε αστέρων σε όλο τον κόσμο και να έχουν κατασκευάσει ξενοδοχείο. Ελάχιστες εταιρείες εκπλήρωναν αυτές τις προϋποθέσεις και έτσι δεν υπήρξαν πλειοδότες. Ανακοινώθηκε νέος διαγωνισμός, ο οποίος κηρύχθηκε και αυτός άγονος. Τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την “HLH Macedonia”.
Πολιτικοί από την ΠΓΔΜ υποστηρίζουν πως ακολουθήθηκε εσκεμμένα η συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία “HLH Macedonia” θα κέρδιζε στο διαγωνισμό, παρότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την “Telegraph”, η εταιρεία “HLH Macedonia” ιδρύθηκε το 2007, λίγες μόνο ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του ξενοδοχείου. Η “HLH Macedonia” ανήκει στην εταιρεία του Φέλντμαν, η οποία τότε ήταν μια μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση από τη Βρετανία. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σε κτίριο ιδιοκτησίας Κάμτσεβ.
Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 και έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το ισόγειο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ξενοδοχείο θα έχει έξι ορόφους και συνολικά 200 δωμάτια.
Οι Τόρις διαψεύδουν κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο αναπαρήγαγαν όλα τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.
Πηγές:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
DAILY TELEGRAPH
UTRINSKI VESNIK  taxalia

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .