O,τι έχει απομείνει στο σφυρί με στόχο 7,5 δισ. ευρώ.


Σε τριετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «μαμούθ» προχωρά η κυβέρνηση. Εντός των ημερών η κατάρτιση της λίστας «E»



Στη μείωση της συμμετοχής που κατέχει το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών μέσα από ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «μαμούθ», προχωρά η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Προβλέπεται για όσες επιχειρήσεις σχετίζονται με δημό­σια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Προβλέπεται για όσες επιχειρήσεις σχετίζονται με δημό­σια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια

Η αρχή γίνεται από το 2010 όπου οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποδώσουν στα κρατικά ταμεία 2,5 ευρώ και συνεχίζεται την επόμενη τριετία, με τα συνολικά έσοδα προϋπολογίζονται σε ύψος 7,5 δισ. ευρώ.
O,τι έχει απομείνει στο σφυρί με στόχο 7,5 δισ. ευρώ

Εγκαταλείποντας τη στρατηγική των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών που θα έχουν παρεμβατικό ρόλο στην αγορά, στο «σφυρί» βγαίνουν μετοχές του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και την ΕΥΔΑΠ μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο το ΠΑΣΟΚ προόριζε ως το απόλυτο παρεμβατικό εργαλείο στην τραπεζική αγορά.

Για παράδειγμα στον ΟΠΑΠ, όπου το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου φτάνει το 34% η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 15%. Την ίδια στιγμή, σε εφεδρεία κρατάει η κυβέρνηση το θέμα της πώλησης επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, όπως και την πώληση της ΕΥΑΘ σε ποσοστό έως και 23,02%.

Αναδιάρθρωση
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, η πολιτική για μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις για την αναδιάρθρωση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας συνεπάγεται τη μείωση ή την εξάλειψη του κρατικού ελέγχου στις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες εκτός των δημόσιων αγαθών, και την εθνική ασφάλεια.

Οπως τονίζεται, η απόσυρση της κρατικής ιδιοκτησίας σε τομείς εκτός των στρατηγικών συμφερόντων του δημοσίου και η δημιουργία εποπτικών οργάνων θα συμβάλουν στη συνολική οικονομική απόδοση. Ταυτόχρονα, η διατήρηση ενός βαθμού ιδιοκτησίας και ο έλεγχος ορισμένων πτυχών του τραπεζικού συστήματος, καθώς και μοναδικών στοιχείων υποδομών, μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να αποκλείουν τη συμβολή της ιδιωτικής τεχνογνωσίας.

Το σχέδιο μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου καλύπτει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και συνυπολογίζει τέσσερις βαθμούς κρατικής ιδιοκτησίας.

Για τις επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα προβλέπεται πλήρης ιδιωτικοποίηση.

Για τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση θα υπάρχει μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων.

Τέλος, ο πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Οπως προβλέπει το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ιδιωτικοποίησης ξεκινάει στις αρχές του 2010 με μια σειρά ώριμων έργων και συνεχίζεται το 2011 και το 2012. Ηδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο.

Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση ποικίλλει από στρατηγική συνεργασία μέχρι αμιγή τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Ο σχεδιασμός θα έχει στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας της περιουσίας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Προβλέπεται επίσης η ενσωμάτωση ενός χαρτοφυλακίου ή υποχαρτοφυλακίου της περιουσίας σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα μπορέσει στη συνέχεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Μια ειδική κατηγορία περιουσίας αφορά στην κρατική ιδιοκτησία ακινήτων, η οποία δεν έχει περιληφθεί σε προηγούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η κατηγορία αυτή παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης λόγω της εκτεταμένης λίστας και μεγάλης ποικιλίας από ακίνητα εμπορικού ενδιαφέροντος.

Ο σχηματισμός ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακίνητης περιουσίας, π.χ. εμπορικές αστικές ή τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα οδηγήσει σε νέα ανάπτυξη και ευκαιρίες για μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός έβαλε στα ταμεία του 850 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος. Αυτά προήλθαν από τη διάθεση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και την πώληση της Ολυμπιακής στη Marfin Investment Group (MIG).

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ
Δύο μνηστήρες για το Tαμιευτήριο

Με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανοίγει η κυβέρνηση την αυλαία των αποκρατικοποιήσεων τραπεζών και μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου, προκειμένου να βρει πόρους ώστε να μειώσει το κρατικό έλλειμμα.

Για το «φιλέτο» του τραπεζικού τομέα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αντί της συγχώνευσής του με την Αγροτική τράπεζα όπως σχεδίαζε αρχικά η κυβέρνηση, προκρίνεται τώρα η πλήρης ιδιωτικοποίησή του με ταυτόχρονη διάθεση του management, στοχεύοντας στην άντληση εσόδων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα προς τον σύλλογο των εργαζομένων, ενώ ήδη δύο ιδιωτικές τράπεζες φέρονται να εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να το αγοράσουν.

H «προίκα» του
Σήμερα, το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34,043% των μετοχών του Τ.Τ. και έμμεσα το 10% μέσω των ΕΛΤΑ. Η τράπεζα διαθέτει 1,207% ίδιες μετοχές και το 54,750% ανήκει στη διασπορά, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα ποσοστά από περίπου 6% που κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Το ενεργητικό του Ταμιευτηρίου ήταν το εννιάμηνο 16 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις 7,8 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις 12,6 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στο 1,177 δισ. ευρώ. Διαθέτει 146 καταστήματα και μία «χρυσή σύμβαση» έως το 2021 με τα ΕΛΤΑ, βάσει της οποίας μέσα από τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων δύνανται να προωθηθούν τα τραπεζικά, επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα του Τ.Τ. σε ολόκληρη την επικράτεια. Σειρά παίρνει στη συνέχεια η Αγροτική Τράπεζα. Το Δημόσιο διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερες από 700 εκατ. μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας που αντιστοιχούν στο 77,31% του μετοχικού κεφαλαίου, με την κυβέρνηση να προωθεί σε πρώτη φάση την πώληση ποσοστού 15%. Μετά την Αγροτική, σειρά παίρνουν Εθνική Τράπεζα και Attica Bank. Στη μεν πρώτη περίπτωση το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και το οποίο ξεπερνά το 10%.

H Attica
Οσον αφορά την Attica Bank, ο σχεδιασμός προβλέπει την πώληση του 38,23% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Το Δημόσιο μετέχει στην Attica Bank μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι δύο οργανισμοί διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους το 38,23% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Το ποσοστό συμμετοχής επιμερίζεται σε 19,13% για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε 19,1% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΤΡΕΛΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΟΧΕΣ
Οι κερδοσκόποι πήραν το όπλο τους

Για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών η εμπλοκή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε σενάρια συνεργασιών ή πώλησης έδωσε το έναυσμα για να ξεσπάσει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με τη μετοχή του.

Η αρχή έγινε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν για μέρες «σερνόταν» η πληροφορία περί απόφασης της νέας κυβέρνησης για συνένωσή του με την Αγροτική, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής της μετοχής του ΤΤ έως και 55% πάνω σε διάστημα λίγων ημερών, έως ότου το διαψεύσει η κυβέρνηση.

Μεγάλα κέρδη είχε και η μετοχή της Αγροτικής, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κέρδισε ποσοστό 30%. Την περασμένη εβδομάδα η πληροφορία περί πλήρους ιδιωτικοποίησης του Ταμιευτηρίου ξανάβαλε τη μετοχή σε ανοδική πορεία, δίνοντας κέρδη της τάξη του 15% σε διάστημα μερικών 24ώρων.

Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ


AKINHTA
Περιουσία 40 δισ. ευρώ «μπαίνει» στο παιχνίδι

Πριν από μερικές εβδομάδες το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ σε αξία.

Στους πρώτους στόχους της κυβέρνησης είναι η σύσταση επενδυτικής εταιρείας (ΑΕΕΑΠ), η οποία θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο καλών δημόσιων ακινήτων μεγάλης αξίας και η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το χαρτοφυλάκιό της να είναι μεγαλύτερο από 1 δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η αξία του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, της Εθνικής Παγγαία ΑΕΕΑΠ.

Διαγωνισμοί
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην εκποίηση ακινήτων ή στην προκήρυξη διαγωνισμών για τη μίσθωση «φιλέτων», κυρίως τουριστικών. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαχειρίζεται πάνω από 75.000 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 3,5 εκατ. στρεμμάτων. Η εμπορική τους αξία είναι ανυπολόγιστη, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατη ακόμη και η καταγραφή τους. Περίπου 34.000 ακίνητα είναι σήμερα καταπατημένα, ενώ από τα 3,5 εκατ. στρέμματα, τα καταπατημένα είναι γύρω στα 400.000.


Στα χαρτιά έχει μείνει η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Η ETA έχει πάνω από 350 ακίνητα, 70.000 στρέμματα και πρόκειται για τα πρώην Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, καζίνα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα και εκτάσεις «φιλέτα» στην Aνάβυσσο, στο Aφάντου Pόδου, στο Παλιούρι.

Β. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
dkanellis@pegasus.gr
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=9528845

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .