ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΦΩΚΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ….ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ "ΔΡΟΜΟ" ΣΕ ΑΛΛΕΣ 11.500 ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. της "ΠΟΛΗΣ"

Δικαίωση για έλληνες της "Πόλης"!

Eλληνες της Πόλης, που διεκδικούν κληρονομιές οι οποίες έχουν δημευθεί από το τουρκικό κράτος, μπορούν πλέον να αποζημιωθούν μετά την ιστορική απόφαση δικαίωσης των αδελφών Φωκά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Βαγγέλη Φωκά και τον αδελφό του Γιάννη, κρίνοντας αυθαίρετη τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, να μην τους αναγνωρίσει το κληρονομικό δικαίωμα. Η τελευταία πράξη της πολύχρονης «νομικής μάχης» των αδελφών Φωκά με το τουρκικό κράτος, που διήρκεσε για πάνω από δεκαοκτώ χρόνια, ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν άσκησε το δικαίωμα έφεσης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι την προθεσμία της 29ης Δεκεμβρίου 2009.
Η απόφαση, που δικαιώνει τα δύο αδέλφια και καταδικάζει την Τουρκία να πληρώσει την αξία της κληρονομιάς, είναι πλέον οριστική, αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή.
Τα δύο αδέλφια Φωκά, ο Βαγγέλης από τη Ν. Καρβάλη Καβάλας και ο Γιάννης από την Κατερίνη, θα εισπράξουν ποσό που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ από το τουρκικό κράτος τους επόμενους μήνες, ως αποζημίωση για την κληρονομιά της αδελφής τους Πολυξένης, για ακίνητα που είχαν δημευθεί το 1997, μεταξύ των οποίων τρεις πολυώροφες οικοδομές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Τα ακίνητα των Ελλήνων στην Πόλη που έχουν δημευθεί από το τουρκικό κράτος υπολογίζονται σε περίπου 11.500 και η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ, με εκτίμηση του 2005 - τώρα οι αντικειμενικές αξίες είναι πολλαπλάσιες.
Τα εμπόδια
«Είναι τεράστια ανακούφιση για μας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βαγγέλης Φωκάς, «καθώς δικαιώνεται μία πολύχρονη προσπάθεια, μετά από δοκιμασίες που μας είχε επιφυλάξει το τουρκικό κράτος, εμποδίζοντας να έχουμε ακόμη και την επιμέλεια της αδελφής μας όταν στα τελευταία της νοσηλευόταν σε Ιδρυμα.
Ηταν πολύ μεγάλη η χαρά που μας έδωσε ο Δημήτρης Γκελντής όταν μας ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα».
Στην ερώτηση «πώς σκοπεύετε να διαθέσετε τα χρήματα που θα πάρετε;», ο κ. Φωκάς μας λέει: «Η έγνοια μου τώρα είναι τα δύο παιδιά μου, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, και τα τέσσερα εγγόνια μου, σ’ αυτά θα δώσω προτεραιότητα.
Εγώ εργάζομαι ως ελαιοχρωματιστής, θα συνεχίσω και θα βελτιώσω τη δουλειά μου. Με τα χρήματα αυτά περιμένουμε να γίνει άνετη πλέον η ζωή μας».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γιάννη Φωκά από την Κατερίνη: «Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι τέλειωσε αυτή η περιπέτεια.
Θυμάμαι που μας απέρριπταν, το ένα μετά το άλλο, τα τρία τουρκικά δικαστήρια και στραφήκαμε πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συνειδητοποιούμε τώρα ότι με τη δικαίωσή μας ανοίγει ο δρόμος και για πολλούς άλλους. Με τα χρήματα αυτά περιμένω να καλυτερέψει η ζωή μας, κυρίως για τις δύο κόρες μου».
Το χρονικό. Την απίστευτη ιστορία της Πολυξένης Φωκά είχε παρουσιάσει το «Εθνος της Κυριακής» στις 7/8/2005 με συνεντεύξεις των αδελφών της.
Μωρό ακόμα, η φτωχή οικογένειά της την είχε δώσει για υιοθεσία στην πλούσια οικογένεια Πιστικά, την οποία και κληρονόμησε.
Μέχρι τις 29/03/2010, αν δεν επέλθει φιλικός συμβιβασμός μεταξύ των μερών, το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση για τις οικονομικές αξιώσεις των αδελφών Φωκά, που ανέρχονται στα 24 και πλέον εκατ. ευρώ και αφορά την αξία των ακινήτων, τα διαφυγόντα κέρδη και την ηθική τους βλάβη.
Στη νομική ομάδα που χειρίστηκε την υπόθεση Φωκά στο ΕΔΑΔ περιλαμβάνονται ο Δημήτρης Γκελντής από την Κατερίνη, ο Κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός από την υπόθεση Λοϊζίδου και ο Τούρκος δικηγόρος Κωνσταντινούπολης Οκάν Χεμνσινλίογλου.
ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
«Καταδίκη με πολιτική σημασία»
«Η απόφαση πλέον είναι οριστική, δημιουργώντας νομολογία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για όλες τις σχετικές υποθέσεις», εξηγεί ο εκ των δικηγόρων της υπόθεσης Δημήτρης Γκελντής. «Η απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδικάζει την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους αδελφούς Φωκά, χαιρετίστηκε από την ελληνική πολιτική ηγεσία, όταν εκδόθηκε, ως «ιστορική». Η θέση της Τουρκίας να μην ασκήσει έφεση -γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν είχε περιθώρια ευνοϊκής κατάληξης- έχει και νομική και πολιτική σημασία. Αποδεικνύεται επίσης ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών είναι πάνω από σημαίες, εθνικότητες και θρησκείες».
«Ανοιξε ο δρόμος για επιστροφή περιουσιών»

«Η απόφαση αυτή είναι ιστορική γιατί άνοιξε ο δρόμος, οποιοσδήποτε Ελληνας, Αρμένιος, Εβραίος ή Βούλγαρος να διεκδικήσει το κληρονομικό του δικαίωμα, που είναι είτε η επιστροφή ακινήτων είτε αποζημίωση», αναφέρει ο Τούρκος δικηγόρος κ. Οκάν Χεμσινλίογλου.
«Το ΕΔΑΔ, με ομόφωνη απόφαση στις 29/9/2009, έκρινε αυθαίρετη τη στάση της κυβέρνησης της Τουρκίας, να μην αναγνωρίσει το κληρονομικό δικαίωμα των αδελφών Φωκά. Η απόφαση αυτή έγινε οριστική στις 29/12/2009 και αν δεν προκύψει φιλικός συμβιβασμός μέχρι τις 29/03/2010 τότε το ΕΔΑΔ θα αποφασίσει για το ποσό που θα καταβάλει η τουρκική κυβέρνηση στους αδελφούς Φωκά».
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ
«Δικαίωση για χιλιάδες Ελληνες»
«Η μη άσκηση έφεσης από την Τουρκία συνιστά δικαίωση χιλιάδων ατόμων ελληνικής καταγωγής», τονίζει ο Κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός και από την «υπόθεση Λοϊζίδου». «Η ομόφωνη απόφαση του ΕΔΑΔ τον Σεπτέμ­βριο 2009 στην υπόθε­ση Φωκά κατά της Τουρκίας, η οποία έχει να κάνει με τα κληρο­νομικά δικαιώματα των Ελλήνων στην Κωνστα­ντινούπολη, έγινε οριστική στις 29 Δεκεμ­βρίου 2009. Η μη άσκη­ση έφεσης από την Τουρκία συνιστά δικαίω­ση των δικαιωμάτων όχι μόνο των αδελφών Φωκά, αλλά και χιλιάδων άλλων ατόμων ελληνικής καταγωγής, των οποίων οι περιου­σίες κατασχέ­θηκαν από την τουρκική κυβέρνη­ση στη συνέχεια των δύο «μυστικών διαταγμάτων» του Υπουργικού Συμβουλίου το 1964».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ-ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .