Νέες αποκαλύψεις Μάντοφ


Την
πρόθεσή του να τροποποιήσει τις αγωγές που έχει ήδη καταθέσει για την απάτη με κεντρικό πρόσωπο τον φυλακισμένο χρηματιστή Μπέρναρντ Μάντοφ, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτές διευθυντές ταμείων διαχείρισης αποθεματικών οι οποίοι διοχέτευαν τα χρήματα των επενδυτών στο «αεροπλανάκι» που είχε στήσει ο πρώην πρόεδρος του NASDAQ, εξετάζει δικηγόρος του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ανέκρινε το βασικό πρόσωπο του σκανδάλου που τάραξε τους χρηματιστηριακούς κύκλους στις ΗΠΑ.
Η «ανταλλαγή»Πρόκειται για τον Τζόζεφ Κότσετ ο οποίος κατάφερε να έχει μία εκτενή συζήτηση με τον Μάντοφ μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της συζύγου, των γιων και του αδελφού τού πρώην επικεφαλής του NASDAQ εκ μέρους εξαπατημένων επενδυτών, στη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη όλων των εποχών στην Ουόλ Στριτ. «Διαπραγματευόμασταν με τους δικηγόρους του και τους δικηγόρους της συζύγου του τους τελευταίους δύο μήνες και είπαμε ότι εάν ο Μπέρνι μιλούσε μαζί μας, θα εξετάζαμε με μεγαλύτερη προσοχή το ενδεχόμενο να αφήσουμε τη Ρουθ εκτός της αγωγής», είπε ο Κότσετ, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε αντάλλαγμα πήρε μία λεπτομερή έκθεση τού πώς ο Μάντοφ λειτουργούσε επί δεκαετίες την απάτη καθώς και τα ονόματα των διαχειριστών των λογαριασμών και των άλλων συναυτουργών που ίσως να ήξεραν ή να είχαν υποπτευθεί την απάτη. Ο Κότσετ, ο οποίος το 1992 κατάφερε να ανακτήσει 1,75 δις δολ. για επενδυτές που είχαν εξαπατηθεί από την κατάρρευση της Lincoln Savings & Loan, είπε ότι σχεδιάζει να τροποποιήσει δύο αγωγές που εκκρεμούν σε δικαστήρια της Ν. Υόρκης για να συμπεριλάβει καινούργια ονόματα και ενδεχομένως να αποσύρει άλλα, όπως αυτό της Ρουθ Μάντοφ. Ένας πληρεξούσιος των εξαπατημένων επενδυτών ο οποίος έψαξε μέσα στους μαιάνδρους της πρώην εταιρείας του Μάντοφ, κατέθεσε προχθές μήνυση εναντίον της Ρουθ Μάντοφ, ζητώντας τουλάχιστον 44 εκατ. δολ. για λογαριασμό των πελατών του. Όμως δεν κατηγόρησε τη Μάντοφ ότι ήξερε για την απάτη, που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο σύζυγός της σε φυλάκιση 150 ετών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν αναμεμειγμένη στην απάτη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και υπόλογη», είπε ο Κότσετ. Ο ίδιος ο Μάντοφ είπε στον Κότσετ ότι «από το 2000 γνώριζε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να τον πιάσουν». Σύμφωνα με τον Κότσετ, οι ερευνητές είχαν πλησιάσει τον πρώην χρηματιστή το 2006, όταν τον ρώτησαν εάν κρατούσε τους τίτλους που υποτίθεται ότι αγόραζε και πουλούσε για τους πελάτες και εκείνος τους έδωσε το όνομα μιας ένωσης καταθετικών εταιρειών που ίσως να είχε κρατήσει έγγραφα από τις νόμιμες δουλειές του, αλλά «ενώ εκείνο το βράδυ έφυγε με τη βεβαιότητα ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα είχε συλληφθεί, δεν έγινε ποτέ έρευνα στη συγκεκριμένη εταιρεία με αποτέλεσμα η απάτη να συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια». Τα επίσημα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι έχουν ήδη βρεθεί τα ίχνη περίπου 13,2 δις από τα χρήματα που λείπουν και ο πληρεξούσιος έχει ήδη ανακτήσει 1,2 δις δολ. politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .