ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ. (ποιος είναι ΔΕΙΤΕ και σκεφτείτε αν μοιάζει με κανέναν γνωστό σας.)


Πολιτικός Καραγκιόζης.
Το γνήσιο "προϊόν" των κομματικών μηχανισμών. Το "εξάμβλωμα" του δικομματισμού. Ένας τυπικός Έλληνας αστός πολιτικός, που μοιάζει με τον γνωστό πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών. Θρασύς και ψεύτης. Δειλός και φωνακλάς. Πεινασμένος και αχόρταγος. Αντιαμερικανός και θαμώνας της αμερικανικής πρεσβείας. Ήρωας των "μπαλκονιών" και προσκυνητής των "τζακιών".
Βασική του μέριμνα είναι να φάει και να πιει εις βάρος όποιου βρει μπροστά του. Συνήθως αυτό το καταφέρνει εις βάρος των αδυνάτων, γιατί τους ισχυρούς τους φοβάται. Η ασφαλής "σκεπή", όπου συνήθως θέλει να ξεκουράζει την ακόρεστη "κοιλιά" του, είναι αυτή του κρατικού μηχανισμού. Τρώει αυτός και τρώνε μαζί του και τα "κολλητήρια" του, που τις περισσότερες φορές είναι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής προσαρμόζει το "ρεπερτόριό" του. Καραγκιόζηδες υπήρχαν πάντα στην Ελλάδα και αυτοί μονοπωλούσαν την εξουσία. Υπήρχαν εποχές που ονειρεύονταν την αυτοκρατορική Ελλάδα των δεκαπέντε ηπείρων και των εκατό θαλασσών. Στη συνέχεια άλλαξαν το τροπάριο και περιορίστηκαν στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων. Κατά καιρούς έδιωχναν το ΝΑΤΟ και τις βάσεις του θανάτου, αλλά έτρεχαν στην αμερικανική πρεσβεία για το "χρίσμα" του νόμιμου μνηστήρα της εξουσίας.
Σήμερα ο καραγκιόζης έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Έγινε νεοταξίτης. Μπορεί να παριστάνει τον αριστερό και να παρέχει νομικές υπηρεσίες σε "διαπλεκόμενους". Μπορεί να τρώει ψωμί για την αποτυχημένη κομμουνιστική ιστορία του, αλλά το παιδί του το στέλνει στο Κολέγιο Αθηνών. Μπορεί να έχει γίνει διάσημος για τον αντιαμερικανισμό του, αλλά το παιδί του έχει κάνει μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ και ψάχνει δουλειά μέσα από τα "κανάλια" της τοπικής αμερικανικής πρεσβείας.
Πρότυπά τους; Οι "εθνάρχες". Ονειρεύονται να γίνουν εθνάρχες. Ονειρεύονται κάποτε να τους τιμήσει το έθνος για τους αγώνες τους εναντίον των ιμπεριαλιστών. Να τους τιμήσει για τα "οράματα" που μοιράστηκαν μαζί του. Να τους τιμήσει, δίνοντάς τους την περίλαμπρη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας. Να μην δουλεύουν και στα γεράματα. Να μην χρειαστεί να ξοδεύουν από τα κλοπιμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .